Comunicarea personală prin email şi chat/ mesagerie se află pe primul loc în clasamentul activităţilor pentru care românii din mediul urban accesează Internetul, mai mult de jumătate dintre orăşeni, respectiv 52%, folosind mediul online in acest scop.
Urmează navigarea pe world wide web, reprezentată de 35 %, iar pe locul al treilea, cu 31%, se află descărcarea de muzică, filme, jocuri. Sunt informaţii rezultate dintr-un studiul CATIbus realizat de Mercury Research în februarie 2009 pe un eşantion de 680 de persoane din mediul urban cu vârsta peste 18 ani.
Tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani sunt cei mai activi pe Internet, iar comunicarea în scop personal este principala activitate, 92% declarând că aleg online-ul în acest scop. La polul opus se află persoanele de peste 55 de ani, unde un procent ridicat nu foloseşte deloc mediul online.
Tranzacţiile financiare ocupă locul şase în clasament, cu un procent de 11%, în timp ce doar 4% folosesc Internetul pentru informarea în interes profesional, iar 1% pentru a căuta informaţii medicale.
"Doar 8% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani din mediul urban nu utilizează Internetul. De la chat, distracţie, simpla navigare, până la cumpărături online sau tranzacţii financiare, nimic nu le scapă, tinerii sunt campionii utilizării Internetului", a declarat directorul diviziei IT&C a Mercury Research, Crina Lungu.
În rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 - 24 de ani, downloading-ul este al doilea motiv pentru care tinerii se afla pe Internet, aproape trei sferturi (74%) declarând că aleg online-ul pentru a descărca diverse lucruri, cum ar fi muzica, filme, jocuri.
Studiul CATIbus mai arăta că tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani le place să navigheze pe world wide web, 61% conectându-se la Internet pentru acest motiv.
Doi din zece tineri cu vârstă până la 24 de ani au declarat că folosesc Internetul pentru a face tranzacţii financiare.
La polul opus se afla persoanele peste 55 de ani, unde aproape două treimi nu folosesc Internetul. Serviciile de e-mail sau chat sunt folosite doar de un sfert dintre aceştia, distracţia online este aleasă doar de 13%, iar tranzacţiile financiare de numai 3%.