Ies la iveală detalii din contractul pe care selecţionerul Victor Piţurcă l-a avut cu naţionala României până la data de 10 aprilie 2009. Joi, Comitetul Executiv al FRF a decis să-l demită pe tehnician, motivând că echipa pregătită de el şi-a compromis calificarea la Campionatul Mondial din 2010. Deşi, conform angajamentului lui Piţi cu FRF, antrenorul ar fi trebuit să primească despăgubiri de 600.000 de euro, Mircea Sandu, şeful forului tutelar al fotbalului românesc, vrea să se înţeleagă asupra sumei de 350.000 de euro, dintre care numai 200.000 de euro clauză de reziliere.
Mircea Sandu, starostele Federaţiei, şi directorul general Ionuţ Lupescu s-au prezentat la conferinţa de presă în care au anunţat demiterea lui Piţi cu un raport-analiză asupra activităţii acestuia începând din luna iunie a anului trecut până joi, 9 aprilie 2009. Conform documentului pe care “Naşu’” l-a redactat, iar Lupescu îl răsfoia, naţionala a jucat în perioada analizată 14 partide (inclusiv cele de la Euro 2008), înregistrând cinci victorii, trei remize şi pierzând de şase ori. Conform hârtiei, Sandu i-a propus selecţionerului o înţelegere: urma să-i achite ieri 150.000 de euro, apoi încă 200.000 de euro, despăgubiri cauzate de rezilierea unilaterală a contractului lui Piţi. În total, dacă va răspunde afirmativ propunerii, Piţurcă ar încasa dintr-un foc 350.000 de euro.
Antrenorul a primit 55.000 € la fiecare victorie
Cum a ajuns “Naşu’” la suma de 350.000 de euro? A “acordat” 55.000 de euro pentru fiecare meci câştigat (55.000 x 5 victorii = 275.000 de euro) şi 25.000 de euro în caz de rezultat de egalitate (25.000 x 3 remize = 75.000 de euro). În total, fix 350.000 de euro.
La un calcul simplu, la fiecare succes obţinut de naţională în ultimele 11 luni ale mandatului său, Piţurcă a încasat 6.790 de euro pe secundă.
Acum, mingea e în terenul lui Piţi. Acceptă sau nu varianta FRF?!
Ce conţine hârtia FRF:
Analiza jocurilor disputate de România în ultimele 11 luni (inclusiv Euro 2008 şi partida cu Austria, din preliminariile CM 2010)
• 5 victorii (un oficial şi 4 amicale) 5x55.000=275.000 de euro
• 3 egaluri (oficiale) 3x25.000=75.000 de euro
• 6 înfrângeri (4 oficiale şi 2 amicale)
• Achitat până la 10.04.2009: 150.000 de euro (55.000 de euro/ meci).
Lichidarea conturilor cu fostul selecţioner
• “Propun să reziliem pe cale amiabilă contractul cu Piţurcă (200.000 de euro)”.
Chivu: «Jucătorii, singurii vinovaţi»
Căpitanul Cristi Chivu (foto) spune că Piţurcă nu e vinovat de rezultatele dezastruoase din actuala campanie de calificare la CM 2010. “Cred că decizia a fost luată de comun acord cu Piţurcă. Nu ştiu cum ne va afecta pe noi, jucătorii, ne vom pregăti cu oricine va fi la cârma echipei. Vinovaţi suntem noi, cei care intrăm în teren, cei de care atârnă soarta unui meci. Un antrenor poate numai să facă selecţia, are doar cinci zile pentru a crea tactica”, a zis Chivu, care a dezvăluit că oficialii nu i-au consultat pe jucători în luarea deciziei.
Mutu se aştepta
Atacantul naţionalei, Adrian Mutu (foto), a declarat în direct la GSP TV că se aştepta la decizia demiterii lui Piţi: “Mă aşteptam la această decizie. Îmi pare rău că s-a întâmplat asta, mai ales că am avut rezultate foarte bune alături de el. Aşteptăm să vedem cine va fi noul tehnician şi ne vom pregăti cum vom putea mai bine. Cred că s-a făcut această schimbare pentru a-i da timp noului selecţioner să formeze o echipă. Nu este uşor să lucrezi la echipa naţională şi sunt sigur că noul antrenor va veni cu câteva idei noi”.
Iovan se aştepta să fie demis
Antrenorul secund al naţionalei, Ştefan Iovan (foto), a mărturisit, ieri, că se aştepta să fie demis. Totuşi, tehnicianul va mai rămâne la lot până la începutul lunii viitoare.
“Eu mă aşteptam să se ajungă la despărţire. Am discutat şi cu Piţurcă. Cred că şi el se aştepta, pentru că aşa e atunci când pierzi. Noi ne asumăm înfrângerea cu Lituania, de restul eşecurilor sunt vinovaţi fotbaliştii”, a mărturisit Iovan. Fostul internaţional a adăugat: “Eu o să discut cu cei de la Federaţie despre contractul meu după ce se clarifică lucrurile cu Piţi. Deocamdată, până la data de 1 mai eu lucrez la Federaţie, sunt angajatul ei. Pregătesc meciul cu Lituania, pentru antrenorul următor, adică pentru cel care vine. Vreau să lăsăm omului lucrurile în regulă, că aşa e frumos”. (Ciprian Iana)
«Il Luce» şi «Ando» au refuzat
Până la 10 mai, Ionuţ Lupescu, directorul general al Federaţiei, trebuie să anunţe numele viitorului selecţioner. Doi dintre antrenorii contactaţi de “Kaiser”, Ioan Andone (Al Ettifaq – Arabia Saudită) şi Mircea Lucescu (Şahtior - Ucraina), au anunţat deja că refuză propunerea.
“Naţionala nu e problema mea, nu mă interesează. Nu are nici un rost. La sfârşitul lui mai se încheie contractul meu cu Şahtior, dar atât. Îi urez lui Lupescu să fie inspirat şi să aleagă tot ce e mai bun pentru viitorul României. Ar fi fost bine să nu fie nevoie de schimbare. Era bine dacă Piţurcă învingea în toate meciurile şi nu era dat afară”, a spus Lucescu la GSP TV. Lupescu a afirmat că nu va renunţa la pista “Il Luce”, deşi ştie că îi va fi greu să-l convingă să accepte oferta FRF.
«Bursucul» şi Oli s-ar băga
Până una alta, el a discutat şi cu Andone. “Nu vreau să comentez o eventuală ofertă. Credeam că Piţurcă va continua. A lăsat un lot destul de bun, aşa că noul antrenor are o structură pe care să se bazeze. Nu cred că voi fi eu!”, a declarat Ando. Pe lista lui Lupescu au mai rămas cinci nume: Dan Petrescu (Unirea Urziceni), Gică Hagi (liber de contract), Loţi Bölöni (Standard Liege – Belgia), Răzvan Lucescu (FC Braşov) şi Cosmin Olăroiu (liber de angajament). “Eu cred că naţionala este visul oricărui antrenor”, au spus la unison Petrescu şi Oli. Loţi ezită, fiind curtat şi de naţionala Belgiei, “Regele” e indecis, iar Răzvan pare tentat să nu accepte decât într-o formulă cu tatăl său director tehnic.